Shoping

Sarajevo je tradicionalno značajan trgovački centar i uvijek je nudilo širok spektar proizvoda koji su mogli zainteresovati putnike, turiste i goste. Sarajevo i danas zahvaljujući očuvanoj tradiciji zanatstva može ponuditi originalne rukotvotine vještih zanatlija. Prije svega upotrebne predmete i suvenire od bakra i drveta, zatim ćilime i prekrivače tkane od prirodnih materijala i sa autentičnim dekorativnim elementima, veoma bogat repertoar različitih proizvoda od kože, vez i čitav spektar umjetničkih rukotvorina. Ako šetate baščaršijskim trgom ne propustite priliku da nabavite svoj par jedinstvenih sarajevskih papuča «stambolki» koje su predstavljene i na najvećim svjetskim modnim revijama i predstavljaju veoma praktičan i lijep suvenir. Dobru kupovinu ćete obaviti i ako posjetite prodavnice koje prodaju pletene stvari od prirodnih materijala, ukrašene lijepim folklornim motivima, tople i korisne. Sarajevske kujundžije (zlatari) nadaleko su poznati po svom umijeću izrade finog zlatnog nakita u što se možete uvjeriti u jedinstvenoj «zlatarskoj ulici» nedaleko od Begove džamije.

Cijene su uglavnom povoljne, ali ne zaboravite da je «cjenjkanje» takođe zanimljiv dio trgovine u Sarajevu.

U užem centru grada ima nekoliko živopisnih pijaca na kojima možete kupiti svježe voće i povrće, mlijeko i mliječne proizvode, meso. Bogatstvo ponude raznovrsnih proizvoda, šarenilo, užurbanost i svakodnevna gužva čine ova mjesta posebnim i nezaobilaznim ukoliko iz prve ruke želite osjetiti ritam grada. Jednom riječju na sarajevskim pijacama «nema čega nema».

U Sarajevu možete obavljati i «velike kupovine» u nekoliko trgovačkih centara i u kojima se pored hipermarketa nalaze i butici značajnih svjetskih modnih kuća.

Novosti