1.8 C
Sarajevo
airodrom

Avionom

Međunarodni aerodrom Sarajevo
Kurta Schorka 36
Tel. 28 91 00
Više informacija: www.sarajevo-airport.ba 

 

Aerodrom je udaljen 12 km od centra grada. Airport Bus povezuje centar Sarajeva i Međunarodni aerodrom Sarajevo, a tu je i nekoliko drugih mogućnosti transporta između grada i aerodroma. Sve informacije o voznom redu autobusa potražite na ovom linku. Cijena vožnje u jednom pravcu iznosi 5,00 KM, a 8,00 KM u oba pravca.

U suprotnom, taksi će vas odvesti u grad po cijeni od cca.  20 KM. U hladnim mjesecima, letovi u ranim jutarnjim satima mogu biti odloženi ili poništeni, jer područje ponekad pokriva teška magla do kasno ujutru ili kasnije.

Radno vrijeme: 05:00h – 23:00h.

Turisti na ovaj aerodrom stižu brojnim redovnim, sezonskim i charter letovima kompanija: Turkish Airlines, Austrian Airlines, Croatia Airlines, Lufthansa, Air Serbia, Adria Airways, Eurowings, Atlas Global, Flydubai, Germanwings, Pegasus, Air Arabia, Norvegian, Nesma Airlines, Wizz Air….

Autobusom

Međunarodna autobuska stanica Sarajevo
Put života 8, Tel. +387 33 21 31 00, +387 33 21 30 10
Više informacija: www.centrotrans.com

 

Na autobusnu stanicu Sarajevo dolaze redovni busevi iz mnogobrojnih evropskih gradova. Nedavno je uspostavljenja saradnja sa međunarodnom bus kompanijom Flixbus ( www.flixbus.com). Međugradske linije svaki dan iz Sarajeva: Banja Luka, Bihać, Fojnica, Jajce, Međugorje, Travnik, Tuzla, Visoko, Zenica i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini.

Autobuska stanica Lukavica
Adresa: Srpskih vladara 2
Telefon: +387 57 31 73 77

Međugradske linije svaki dan iz Lukavice: Srebrenica, Trebinje, Višegrad, kao i Beograd, Niš, Novi Sad, Herceg Novi, Podgorica

Automobilom

Sarajevo se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine i povezano je transverzalom sa dva najvažnija magistralna pravca u regionu; Jadranskom magistralom i auto – putem Zagreb – Beograd.

Postoji puno predivnih pejzaža, putevi imaju tendenciju da budu tihi, a postoji puno kvalitetnih mesta za zaustavljanje pića ili obroka. Neki od najboljih restorana u državi su odmah pored glavnog puta. Malo je šanse da istrošimo benzin u sredini nigde, pošto ima mnogo benzinskih stanica duž svih glavnih ruta. Jednako je prijatan broj garaža osiguranih nadzorom. Za relativno malo novca, “automehaničar” će izvršiti popravke, a “vulkanizer” će popraviti vašu gumu.

Ukoliko koritite dijelove autoputa A1  iz pravca Zenice , platit ćete visinu cestarine Zenica – Sarajevo 6,00 KM.

Ukoliko putujete A1 iz Sarajeva prema Mostaru , dionicu autoputa Sarajevo ( Vlakovo  – Tarčin platit ćete 2,50 KM .

Kada putujete vlastitim automobilom, ukoliko vaš zeleni karton ne važi za Bosnu i Hercegovinu, morate izvaditi osiguranje na graničnom prijelazu.Vrijede pravila poput onih u zemljama Evropske unije. Ograničenja brzine označena su prema standardizovanim pravilima. Dozvoljene su brzine: u naseljima 60 km/h; izvan naseljenih mjesta 80 km/h; na autoputu 120 km/h.

U period od novembra do aprila važe zimska pravila vožnje stoga obratite pažnju na klizave ceste i mogućnost obimnih sniježnih padavina.

U slučaju kvara na cesti pomoć će pružiti Bosanskohercegovački auto moto klub, BIHAMK pozivom na broj 1282. Za pozive iz inostranstva koristite broj +387 33 282    ( www.bihamk.ba )

Sarajevo – Mostar – 130 km
Sarajevo –  Beograd  – 310 km
Sarajevo – Dubrovnik  – 238 km
Sarajevo – Zagreb  – 403 km

Vozom

Željeznička stanica FBIH
Put života 2
Tel: +387 33 65 53 30
Više informacija: www.zfbh.ba

 

Glavna željeznička stanica nalazi se 10 minuta hoda od najužeg središta grada. U neposrednoj blizini stanice nalazi se taxi štand, autobuska i tramvajska stanica. Ukoliko idete prema Baščaršiji izaberite tramvaj broj 1, odnosno tramvaj broj 4 u pravcu Ilidže.

Zaljubljenici putovanja vozom  imaju redovne dnevne linije do: Banja Luke, Mostara, Čapljine, Zenice, Kaknja i Konjica.

Preporučujemo: Putovanjem vozom od Sarajeva do Mostara , doživjet ćete pravu avanturu prolaskom kroz više od 100 prirodnih tunela smještenih uz divne zelene pejzaže i smaragdni kanjon rijeke Neretve.

Novosti