Vratnik

Do Vratnika se dolazi lako. Od Baščaršije se penjemo ulicom i naseljem Kovači, poslije kojeg se odmah vide dvije kapi kule Širokac i Ploča koje su danas sastavni dio Muzeja “Alija Izetbegović”. Tu počinje Vratnik. Utvrđeni zidovi i kapije oko ovog dijela grada, sagrađene su nakon što je 1697. godine Eugen Savojski spalio grad. Od starog Vratničkog grada ostale su kule, bedem i kapije da svjedoče o davno prohujalim vremenima.

U blizini kule Ploče, u Saburinoj ulici, nalazi se Saburina kuća, jedna od rijetkih sačuvanih primjera stambene arhitekture iz osmanskog perioda u Sarajevu. U kući Sabura, ugledne sarajevske porodice kazandžija i trgovaca, po kojima je nazvana i ulica u kojoj se kuća nalazi, sačuvan je originalni enterijer s tradicionalnim namještajem ručne izrade, te replike tradicionalnih nošnji bega i begovice, čiji se originali nalaze u Brusa bezistanu.

Dolazak austro – ugraske uprave 1878. godine Vratnik je dočekao s pet tabija, tri kapi kule, pet kapija i nekoliko kapijica. Do danas su sačuvane Žuta tabija, s koje se u mjesecu ramazanu ispaljuje top, najavljujući iftar nakon cjelodnevnog posta, te Bijela tabija, s koje se pruža jedan od najljepših pogleda na Sarajevo.

There are no upcoming events at this time.

Mapa

Novosti