Trebević – Najljepši pogled na grad

Trebević (1629 m) je prirodno zaleđe Sarajeva i jedno od najpopularnijih sarajevskih izletiša. Sa sarajevskim mahalama na svojim padinama predstavlja jedinstven sklad urbanog i prirodnog, a zbog svoje osebujne vegetacije imao je i status nacionalnog parka.

Do Trebevića se iz grada automobilom stiže za dvadesetak minuta. Također sa autobuskog stajališta kod mostar Latinska Ćuprija za Trebević vozi autobus broj 98 od 9:00 i 16:00, a povratak sa Trebevića je u 10:00 i 17:00 sati. Na putu do Trebevića možete posjetiti park Vraca ili zabavni park Sunnyland. Glavnu atrakciju u ovom parku predstavlja adrenalinski alpine coaster.

U središtu Trebevića, okruženi šumskom vegetacijom četinara sa izvorištem pitke vode, nalaze se poznata sarajevska izletišta Napredkov dom i hotel Pino Nature.

Tri kilomenta od Napredkovog doma nalazi se sportsko rekreativni centar Brus, smješten 500 m ispod vrha Trebevića. Za ljubitelje planinarenja preporučujemo dvosatni uspon do vrha Trebevića dobro označenom stazom kroz šume smrče i bora s prekrasnim pogledom na Romaniju i Bukovik. Na vrhu će vas dočekati jedan od najljepših pogleda na Sarajevo, manje gradove i sela u blizini i očaravajuće planinske vijence. Markirane staze uglavnom nisu tehnički zahtjevne i nema opasnosti od mina. Zato preporučujemo da istražite ovo divno područje, koje je istovremeno dovoljno blizu i dovoljno daleko od sarajevske vreve.

Svojevremeno se na Trebević moglo doći i žičarom iz naselja Bistrik. Žičara je uvijek bila posebna atrakcija i nezaobilazni dio sarajevskog imidža, a vožnja je trajala 12 minuta. Trenutno je u fazi rekonstrukcije i njeno puštanje najavljeno je za april 2018. godine. Uz žičaru se nalazio restoran Vidikovac odakle se pruža nezaboravan pogled na grad. U blizini Vidikovca, za potrebe takmičenja u sankanju i bobu na 14. ZOI Sarajevo 84. izgrađena bob staza, svojevremno jedna od najmodernijih u Evropi. Svi ovi objekti su uništeni u agresiji 1992 – 1995. godine.

 Čolina kapa, još jedan lokalitet s kojeg se pruža pogled na cijelo Sarajevo, poznat je po kulama izgrađenim za vrijeme austro-ugarske. Kule su primarno služile u vojne svrhe, da bi šezdesetih godina prešle u vlasništvo Astronomskog društva, a u jednoj od očuvanih starih kula, bila je smještena opservatorija sa najvećim teleskopom u bivšoj Jugoslaviji.

Planinarenje-staze

Brus –Trebević 1629 m n/v
Dužina: 7,7 km

Iz sarajevskog naselja Grbavica preko Vraca krenite u pravcu Brusa gdje možete parkirati automobil. Od Brusa, preko Istočnog grebena, krenite markiranom stazom do izlaska na vrh Trebevića odakle se pruža predivan pogled na Jahorinu, Bjelašnicu, Treskavicu i Romaniju, ali i na cijelo Sarajevo. Staza prolazi i pored dva planinska doma koja trenutno nisu u funkciji.

Brdski biciklizam

 Iz Sarajeva, s Vilsonovog šetališta, preko Vraca, možete doći biciklom do vrha Trebevića. Staza je duga 22 km i ujedno je najzahtjevnija staza za brdski biciklizam na Trebeviću.

S Vraca vode manje zahtjevne staze preko Jasika i Tilave do Lukavice (33.7 km) ili preko Jahorine i Pala do Sarajeva (53 km).

There are no upcoming events at this time.

Mapa

Novosti