5.9 C
Sarajevo
jahorina1200x400

Jahorina – Sniježna ljepotica u koju se morate zaljubiti

Iz Sarajeva se na Jahorinu dolazi iz dva pravca: magistralnim putem u dužini od 28 km preko Pala i 32 km preko Trebevića. Planina Jahorina (1913 m) poznati je zimski skijaški centar još od 1923. godine kada su na Jahorinu donesene prve skije i izgrađen prvi hotel.

Rijetka su mjesta kao što je Jahorina, gdje je priroda bila tako izdašna i darovala joj sve što je čini primamljivom i prihvatljivom vrhunskim sportistima, rekreativcima, lovcima, ribolovcima, planinarima, kao i onim čija su čula željna uživanja i spokoja u prirodnim ljepotama. Čist planinski vazduh odmara ne samo tijelo, već i dušu. Svojom tišinom, dalekim i prekrasnim vidicima ili snijegom pokrivenim obroncima, vrelima i potocima, svojom raznovrsnom florom i faunom predstavlja najljepši u nizu dragulja BiH.

Zimski sportovi

Ljeti je Jahorina prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom. Ovako povoljne meteorološke prilike i obilje sniježnih padavina omogućuju skijanje 170 dana u godini na dobro uređenim terenima.

1975. godine u januaru na Jahorini je održan Evropski kup za muškarce, kao i Svjetsko prvenstvo za žene “Zlatna lisica”. 1977. godine u FIS je na listu službenih takmičenja uvrstio trku Evropskog kupa na Jahorini. Na «sniježnoj ljepotici», kako je zovu, u vrijeme 14. ZOI 1984. godine održana su takmičenja u disciplinama alpskog skijanja za žene, kao i finale Svjetskog kupa u slalomu 1987.

Jahorina veleslom žene:

Na Jahorini je Svjetska skijaška federacija verifikovala tri takmičarske staze: za slalom, veleslalom i spust, te je oduvijek bila popularna destinacija za ljubitelje zimskih sportova (alpsko skijanje, skijaško trčanje, snowboarding). Preko 20 km dobro uređenih skijaških staza, koje se prostiru od 1.200 m do 1.890 m nadmorske visine, kao i 9 ski-liftova (3 šestosjeda, 2 dvosjeda, 3 lifta, 1 baby lift), omogućavaju svim ljubiteljima zimskih sportova potpuni ugođaj. Staze i danas nose nazive “Olimpijski spust”, “Olimpijski veleslalom” i “Olimpijski slalom”.

Turistički centar Jahorina, pored smještajnih kapaciteta u velikom broju hotela, pansiona i privatnog smještaja nudi i niz sadržaja koji omogućavaju ugodan boravak. Na Jahorini postoje sportski tereni za fudbal, košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal, pogodni kako za profesionalce, tako i za rekreativce. Za ljubitelje ekstremnih sportova na raspolaganju su mountain bike, guad bike i paraglajding. Posebno su popularne pješačke ture i sakupljanje šumskih plodova i ljekovitog bilja.

Jahorina noću

Za opuštanje nakon dana ispunjenog raznovrsnim aktivnostima posjetioci turističkog centra Jahorina mogu se opustiti u wellness centrima u kojima se mogu naći bazeni, saune, parna kupatila, saloni za masažu, solariji, jacuzzi. Poslovnim ljudima na raspolaganju su konferencijske sale kao i kapaciteti za organizaciju seminara i konferencija.

U smiraj dana Jahorina pruža mogućnost noćnog skijanja te dobar večernji provod u brojnim restoranima i klubovima.

Planinarenje – staze

Ski Centar Jahorina – Ogorjelica (1916 m n/v)
Dužina: 11 km

Iz sarajevskog naselja Bentbaša preko Pala krenite u pravcu Ski centra Jahorina gdje možete parkirati automobil. Put počinjemo ispred hotela Bistrica odakle se krećemo se u pravcu hotela Jahorina odakle se uključujemo na makadamski put. Presjecajući dva puta ski stazu, dolazimo do izvora rijeke Prače. Put nastavljamo kroz gušću šumu u kojoj se nalaze četiri vrela udaljena oko 1 km od glavnog puta. Povratkom na glavnu stazu dolazimo na dio gdje se staza odvaja lijevo prema Miloševom dolu i postaje dosta strmija.

Na putu ka vrhu Miloševog dola nalazi se vidikovac sa pogledom prema masivu planine Romanije, a na vrhu, pored vrela zvanog Durmitor, izlazi se na najviši pašnjački plato Jahorine. Put nastavljamo stazom duž visoravni, koja vodi do najviše tačke – vrha Ogorjelica (1916 m n/v).

Brdski biciklizam

Iz Sarajevskog naselja Vraca preko Jahorine i Pala vodi lagana staza dužine 53 km, dok srednje teška staza u dužini od 45.5 km ide preko Dvorišta do Tilave.

Cjenovnik

Dnevna karta (odrasli/djeca) 39/29 KM vikendom, 34/27 KM radnim danima
Poludnevna karta (odrasli/djeca) 30/20 KM za 4 sata skijanja
Sedmična karta 188 KM odrasli i 135 KM djeca
Sezonska karta bez noćnog skijanja 720 KM za odrasle i 450 KM za djecu
Noćno skijanje 18 KM
Sezonska karta radnim danima 300 KM za odrasle i 200 KM za djecu

 

Skijašku opremu moguće je iznajmiti na skijalištu.

Za više informacija posjetite službene stranice Olimpijskog centra Jahorina i Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

There are no upcoming events at this time.

Mapa

Novosti