-1 C
Sarajevo
Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This događaj has passed.

Stalna postavka – Oprostorena intima: enterijeri i eksterijeri iz kolekcije Umjetničke galerije BiH

7 Maja, 2018 @ 08:00 - 20:00

Svako umjetničko djelo, osim ako nije naručeno, nastalo je iz intimne potrebe umjetnika.

Svejedno radi li se o pejzažu, mrtvoj prirodi, nekoj sceni iz života ili bilo kojem drugom motivu, umjetnika je nešto taknulo i potaknulo. Međutim, u opusu umjetnika uvijek postoje i djela koja su intimnija od drugih, koja nastaju u trenucima tišine i osame, u kojima umjetnikovo neposredno okruženje, ono na čemu pogled počiva svaki dan, postaje vrijedno bilježenja. Među takvim djelima brojna su ona koja predstavljaju umjetnikov radni ili životni prostor, baštu ili terasu, prozor kroz koji gleda. Negdje su prostori i prizori propušteni kroz filter sjećanja i uspomena, negdje svedeni na asocijativno, a negdje vjerno dokumentuju. Za postavku nije presudan ni stilski period ni tehnika, već samo taj lični momenat.

Kolekcija Umjetničke galerije BiH bogata je riznica umjetničkih djela u kojoj nije bio problem pronaći i  izdvojiti  ona koja najbolje korespondiraju sa tematikom prostora intime ili intimnog prostora, koja su zatim raspoređena u grupe: atelje, enterijer, bašta i pogled kroz prozor.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine otvorena je svim danima, osim nedjelje, od 10 do 20 sati. Ulaz u Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine je 5 KM. Ulaz za učenike, studente i penzionere je 2 KM. Jedna ulaznica vrijedi za sve tekuće izložbe. Organizovane posjete učenika su besplatne.

Stalna postavka: 7.5.2018 –

Details

Datum:
7 Maja, 2018
Vrijeme:
08:00 - 20:00
Događaj kategorija:

Organizator

Umjetnicka galerija BiH
Telefon:
+387 33 266 551
Email:
info@ugbih.ba
Web:
http://ugbih.ba

Organizator

Umjetnicka galerija BiH
Zelenih beretki 8
Sarajevo, Federation B&H 71000 Bosnia and Herzegowina
+ Google Map