17 C
Sarajevo
Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This događaj has passed.

Sarajevska filharmonija i Oulim orkestar

9 Februara, 2019 @ 20:00

Sarajevska filharmonija prvi je profesionalno organizovan simfonijski orkestar na području BiH, a svoje je korijene imala već u ansamblima koji su se formirali tokom austrougarske vladavine na tlu naše države.

Od 1923. godine, postojanje ovog filharmonijskog orkestra u BiH predstavlja jedan od stubova muzičke kulture i instituciju muziciranja od fundamentalnog značaja za sarajevsku i bosanskohercegovačku sredinu.

Brojeći decenije djelovanja u sredini gdje se društvena dešavanja nemilosrdno odražavaju na kulturne prilike, Filharmonija je nekoliko puta bila primorana iznova ispisivati stranice svoje historije.

Oulim je 1986. godine uspostavio status jednog od najznačajnijih današnjih ansambala. Oulim se sastoji od članova od kojih svako pridonosi vlastitoj jedinstvenoj toplini i strastvenom senzibilitetu koji kroz muziku prikazuju sa saradnicima.

Oulim se pojavio na koncertima širom istoka ali i širom svijeta. Formiran je kao korejski instrument i u početku su imali klasični pristup muzici, sa violinom, klavirom i violončelom.

Ipak, oni su spojili te klasične zvukove s jazz, pop i folk elementima kako bi danas stvarali nešto novo i osvježavajuće.

Details

Datum:
9 Februara, 2019
Vrijeme:
20:00

Organizator

Narodno pozoriste Sarajevo
Obala Kulina Bana 9
Sarajevo, Federation B&H 71000 Bosnia and Herzegowina
+ Google Map