Sarajevo – Evropski sportski grad

Prošle su 34 godine od održavanja Zimskih olimpijskih igara u BiH, u tadašnjoj Jugoslaviji, no sjećanje ljude drži kao da nisu prohujale godine, jer dojam je bio toliko jak da se njegovi obrisi i danas osjete u mjestu dešavanja – Sarajevu.

 

Veliki sportski događaji oduvijek su gradili pozitivnu sliku u svijesti ljudi o gradovima koji su postajali njihovi organizatori, a onda bi u velikom broju uslijedili i dolasci na sam event zbog posebne atmosfere i adrenalina, jer se nikada ne zna šta će se desiti, ko će ostvariti najbolje rezultate i okititi se nekom sjajnom medaljom.

 

Bh. prijestolnica Sarajevo zajedno sa susjednim gradom Istočnim Sarajevom u prilici je da ponudi svim građanima i gostima nezaboravan sportski događaj za koji se uveliko priprema. Riječ je o EYOF-u, Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu, prvom vrhunskom evropskom multisportskom događaju namijenjenom mladim sportistima od 14 do 18 godina, čije se zimsko i ljetno izdanje odvijaju svake dvije godine. Pripadajući Evropskim olimpijskim komitetima (EOC), EJOF se ne odvija samo pod olimpijskom zastavom, nego upražnjava još neke važne olimpijske tradicije poput paljenja olimpijskog plamena i polaganja olimpijske zakletve.

 

 

Ovaj praznik sporta okuplja mlade sportiste iz 50 evropskih zemalja, uči ih vrijednostima sadržanim u Olimpijskoj povelji, edukuje i motiviše da se bave sportom i prihvate zdravi stil življenja. S istim ovim plemenitim ciljevima bit će održan zimski Evropski omladinski olimpijski festival u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara 2019., dok će domaćin ljetnog izdanja biti azerbejdžanska prijestolnica Baku.

 

Sedam sportskih disciplina predviđeno je programom zimskog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, i to: alpsko skijanje, biatlon, cross country, klizanje, hokej, brzo klizanje na ledu, te snowboarding.

 

Našavši se u ulozi domaćina, Sarajevo će biti u prilici da ukaže na sebe kao na evropski sportski grad, koji će u regiji promovisati i razvijati sport, biti u prilici da ukaže na svoje turističke potencijale, ostvari ekonomske i društvene koristi kao što su jačanje lokalnog identiteta i ponosa zajednice. No, ne samo to. EJOF će biti prilika da Sarajevo također doprinese promociji vrijednosti kao što su fair play, poštovanje, prijateljstvo učestvujući tako u izgradnji boljeg svijeta za sve nove naraštaje. Upravo je to ideal svih uzvišenih misija.